An engine of an unmanned aerial vehicle (UAV), what Ukrainian authorities consider to be an Iranian made suicide drone Shahed-136, are seen found after Russian strike on fuel storage facilities, amid Russia's attack on Ukraine, in Kharkiv, Ukraine October 6, 2022. REUTERS/Vitalii Hnidyi

Ucraina acuză Iranul că a încălcat interdicția ONU privind transferul de drone

NAȚIUNILE UNITE (AP) — Ucraina a acuzat Iranul că a încălcat interdicția Consiliului de Securitate al ONU privind transferul de drone capabile să zboare 300 de kilometri și a invitat experții ONU să viziteze țara pentru a inspecta dronele de origine iraniană folosite de Rusia împotriva țintelor civile.

Associated Press a obținut o scrisoare a ambasadorului Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, către secretarul general Antonio Guterres și membrii Consiliului de Securitate al ONU, înainte de o ședință închisă a consiliului de miercuri seara, solicitată de Marea Britanie, Franța și Statele Unite privind vânzarea de către Iran a sute de drone către Rusia.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat miercuri reporterilor de la Washington că Statele Unite se vor alătura Marii Britanii și Franței pentru a ridica problema la ședința consiliului.

Kyslytsya a postat miercuri pe Twitter că problema dronelor iraniene folosite împotriva civililor și a infrastructurii civile va fi, de asemenea, abordată vineri în cadrul unei ședințe deschise a consiliului privind Ucraina.

Se crede că Rusia a trimis drone Shahed fabricate în Iran în Ucraina pentru a lovi centralele electrice, clădirile rezidențiale și alte infrastructuri cheie din Kiev, dar și în alte orașe.

Apărarea aeriană întărită de Occident a Ucrainei a făcut dificilă operarea avioanelor de război rusești, iar dronele sinucigașe sunt o armă ieftină pentru a căuta și a distruge ținte, răspândind în același timp frica în rândul trupelor și civililor.

drone
An engine of an unmanned aerial vehicle (UAV), what Ukrainian authorities consider to be an Iranian made suicide drone Shahed-136, are seen found after Russian strike on fuel storage facilities, amid Russia’s attack on Ukraine, in Kharkiv, Ukraine October 6, 2022. REUTERS/Vitalii Hnidyi

Sursa: https://www.pbs.org

Post Disclaimer

Motru.eu nu a cerut și nici nu a primit niciodată fonduri sau alte beneficii financiare sau de altă natură pentru a prezenta anumite informații sau pentru a susține anumite opinii în articolele sale. Motru.eu nu este o agenție de știri sau o publicație cu jurnaliști profesioniști, ci este un blog de știri ce prezintă informații și opinii din perspectiva omului de rând. Motru.eu își rezervă dreptul de a selecta și de a publica știri în funcție de propriile criterii editoriale și de a păstra controlul asupra conținutului publicat.”

Comments are closed.