postul-Craciunului

Începe postul Craciunului – ce trebuie să știi

Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mântuitorului începe pe data de 15 noiembrie şi ține până pe 24 decembrie.
Este un post mai uşor de ţinut, fiindcă are multe dezlegări la peşte şi vin.

Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Acest post se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.
via: crestinortodox

Ce este postul?
Înainte de a merge mai departe, să gasim o definiție bună a postului. Postul înseamnă a-L pune pe Dumnezeu pe primul loc, a-L dori pe El şi dorințele Lui, voia Lui şi gândul Lui mai degrabă decât mâncarea, partaşia cu ceilalți, somnul sau treburile de zi cu zi. Postul este abstinența de la satisfacerea vreunei pofte naturale. Cei care au postit în timpurile descrise în Biblie au postit şi fără apă şi fără mâncare (Iona 3:7 , Estera 4:16 ); acesta fie în mod voluntar, ca în multe din versetele pe care le-am văzut, fie involuntar, ca în Fapte 27:33 sau 2. Corinteni 11:27 . Deseori este asociat cu întristare (Matei 9:14-15 ) şi rugăciune (Luca 2:37 , Fapte 14:23 ). Postul este a stărui în rugăciune; este ceea ce însoțește rugăciunea stăruitoare şi fierbinte care nu va rămâne neauzită!

Pe vremuri, oamenii se pregăteau pentru a întâmpina cum se cuvine postul Crăciunului. Cu trei zile înainte, începeau ritualurile și rugăciunile menite să pregătească mintea, sufletul și trupul.

Ce spune Biblia despre post:
În ce situații ținea cineva post în timpurile biblice?
Când căuta îndrumarea și ajutorul lui Dumnezeu. Israeliții care s-au întors la Ierusalim au postit pentru a arăta că au fost sinceri când au cerut ajutorul lui Dumnezeu. (Ezra 8:21-23) Pavel și Barnaba au ales uneori să țină un post când au trebuit să numească bătrâni de congregație. (Faptele 14:23)

Când dorea să acorde o atenție deosebită îndeplinirii scopului lui Dumnezeu. După botez, Isus a postit 40 de zile pentru a se pregăti să înfăptuiască voința lui Dumnezeu pe parcursul serviciului său pământesc. (Luca 4:1, 2)

Când demonstra că se căiește de păcatele comise. Prin profetul Ioel, Dumnezeu le-a zis israeliților infideli: „Întoarceți-vă acum la mine cu toată inima, cu post, cu plânset și cu vaiet!”. (Ioel 2:12-15)

Când sărbătorea Ziua Ispășirii. Legea dată de Dumnezeu națiunii Israel includea porunca de a posti în Ziua Ispășirii, o sărbătoare anuală. * (Leviticul 16:29-31) Era potrivit să se postească cu această ocazie deoarece israeliții își aminteau că erau imperfecți și că aveau nevoie de iertarea lui Dumnezeu.

Postul Craciunului

Sursa: Comori
V-ar mai putea interesa: Casuta din deal este gata! FOTO

Post Disclaimer

Motru.eu nu a cerut și nici nu a primit niciodată fonduri sau alte beneficii financiare sau de altă natură pentru a prezenta anumite informații sau pentru a susține anumite opinii în articolele sale. Motru.eu nu este o agenție de știri sau o publicație cu jurnaliști profesioniști, ci este un blog de știri ce prezintă informații și opinii din perspectiva omului de rând. Motru.eu își rezervă dreptul de a selecta și de a publica știri în funcție de propriile criterii editoriale și de a păstra controlul asupra conținutului publicat.”

Comments are closed.