mure1

Idei de afaceri: Cultura de mure, afacerea profitabila si pentru fermierii cu suprafete mici

Idei de afaceri: Cultura de mure, afacerea profitabilă și pentru fermierii cu suprafețe mici
Deși o soluție foarte bună pentru zona noastră, ținând cont de solul din regiune, nu s-au înființat prea mute culturi de mur în Gorj, pe lângă cea a tânărului din Țicleni.

Analizând întrebuințările murelor, de la dulceață, la sirop până la vin de mure, aceste mici boabe de dulceață vă pot aduce un profit bun, indiferent că vreți să vă rotunjiți veniturile sau să faceți din cultura de mure un mod de trai.

Zilele acestea ne-a atras atenția pagina dnei Irina Toma, din județul Argeș, ce a alocat mii de ore de munca și de studiu acestei culturi. Dumneaei vă poate îndrumă în înființarea unei culturi de mur și/sau zmeur, oferind butași certificați și avizați fito-sanitar din pepiniera proprie, autorizată.

Vedeti link-ul aici: Ofertă specială butași de mur Thornfree 

idei de afaceri

Introducere pentru cei ce vor sa înființeze o plantatie de mur si/sau zmeur!
Informatii oferite de catre Gradinile Doamnei:

Cultura de mure

“Primul pas constă in pregatirea terenului: aratul și discuitul. Conditia primordială este să aveți sursa de apă. Dacă încă mai vrem să facem performanță in agricultură, stând la mila cerului, mai bine ne apucăm de altceva.
Schema de plantare recomandată de mine este:
– mur: 1,5 metri intre plante, 2,5 metri intre rânduri,
– zmeur: 0,5 metri intre plante, 2,5 metri intre rânduri.
Vă rog să nu vă abateți de la ea! Odata înființată plantația, nu veți mai putea schimba distanța dintre rânduri, decât dacă veți distruge tot ce ați făcut! Este nevoie de această distanță pentru ca rândurile să nu se umbrească reciproc. Dacă fructele dezvoltate mai aproape de baza plantei nu vor avea expunere suficientă la soare, vor rămâne acre. Distanța dintre plante este necesară pentru a avea loc suficient să faceți palisarea plantei-adult, astfel fructele vor primi soare ca să se coacă corect, iar planta va fi aerisită, evitând riscul de îmbolnăvire.

afacere profitabila

Bazându-mă, inițial, pe recomandarea unui inginer agronom cu experiență si, ulterior, pe propria experiență acumulată în 6 ani, murul și zmeurul au o evoluție foarte bună dacă se urmează exemplar lista de tratamente fito-sanitare de prevenție. Administrarea corectă a acesteia presupune identificarea fenofazei (stadiului de dezvoltare) plantei și respectarea strictă a dozelor. Călcând peste oricare dintre termeni, riscăm să facem mai mult rău, decât bine. După cum am notat, tratamentele sunt de prevenție, tocmai pentru a nu ajunge în situația in care, in perioada de recoltare, să constatăm că plantele sunt bolnave și să fim nevoiți să luăm măsuri radicale: sistăm recoltarea și tratăm în scop curativ plantele, pentru a nu le pierde, dar am pierdut toate fructele, iar rezultatul recuperării plantelor nu este garantat sau ne facem Sfânta Cruce, recoltăm tot, la blană, iar plantele- Dumnezeu cu mila, ce o scăpa, vom vedea. Pe scurt: loterie curată!

Capitol foarte important: hrana suplimentara! Recomand administrarea de gunoi de grajd, cu 2 condiții:
– sa fie bine putrezit (dacă băgați mâna in el, să se împrăștie ca nisipul, nu să stea clisă!),
– sa se faca localizat, pe lângă fiecare planta, la aproximativ 30 de cm de ea, nu pe tot locul, pentru că veți fi o victimă a buruienilor! Pe lângă gunoiul de grajd, recomand administrarea de calciu, magneziu, zeolit și ingrasamant foliar bio. Pe scurt: recomand, cu tărie, ca toată hrana și vitaminizarea să se facă cu produse ecologice!

suprafete mici

Nu- categoric, pentru erbicide! Veți otrăvi fructele, iremediabil, vă veți hrăni și-i veți hrăni și pe alții cu otravă! Intre rânduri se lucrează cu moto-freza sau se înierbeaza și se taie iarba săptămânal, iar între plante se lucrează cu sapa!

Ambele culturi necesită sistem de susținere și legare, format din stâlpi (de preferat, din beton armat, au durata de viață foarte mare) și 4 rânduri de sârmă inoxidabila, primul- la 30 de cm de sol, pe care se prinde sistemul de udare prin picurare și alte 3 pentru legarea plantelor. Pentru mur, care are dezvoltare masivă și, implicit, greutate foarte mare, stâlpii trebuie puși la 4,5 metri intre ei, iar pentru zmeur pot fi puși la 6-7 metri.

Sistemul de udare prin picurare este absolut necesar, atât pentru a controla cantitatea de apă administrata fiecărei plante, cât și pentru a consuma apă, fără pierderi.

Eu respect fiecare vietate, atât timp cât nu-mi dă motive serioase să n-o fac. Tot materialul prezentat reprezintă ani de muncă și de studiu. Rog respectuos doritorii de faimă să-și prezinte propriile realizări, fără a și le asuma pe ale mele și, eventual, să mai repete clasele 1-4, care sunt baza gramaticii limbii române! Știu că e grea gramatica noastră, știu că e foarte grea munca responsabilă și curată, dar m-au epuizat mental “specialiștii” care habar nu au nici ce vând și care, oricum, nu răspund legal în fața clienților, pentru că nu sunt înregistrați niciunde!

Cu respect și drag, pentru toți cei care citesc si/sau distribuie, Irina Toma.”

Post Disclaimer

Motru.eu nu a cerut și nici nu a primit niciodată fonduri sau alte beneficii financiare sau de altă natură pentru a prezenta anumite informații sau pentru a susține anumite opinii în articolele sale. Motru.eu nu este o agenție de știri sau o publicație cu jurnaliști profesioniști, ci este un blog de știri ce prezintă informații și opinii din perspectiva omului de rând. Motru.eu își rezervă dreptul de a selecta și de a publica știri în funcție de propriile criterii editoriale și de a păstra controlul asupra conținutului publicat.”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *