Clarificari: persoana carantinata din MOTRU

În completarea articolului anterior, aducem în atenție urmatoarele clarificari, conform celor comunicate de către primarul municipiului, Gigel Jianu și facem apel pe aceasta cale la respectarea tuturor recomandărilor autorităților:

Astăzi, o femeie care nu a respectat autoizolarea, a fost luată și carantinată într-un centru special pentru 14 zile.
Permanent sunt verificați cei autoizolați, iar cei care nu respectă acest lucru vor fi carantinați.”

Menționam pe aceasta cale nu s-a confirmat contaminarea cu noul virus Coronavirus!

In atentia celor izolati la domiciliu:

Premierul Ludovic Orban a anunțat, pe 24 martie, că STS lucrează la o aplicație care să permită monitorizarea persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină din cauza coronavirusului, pentru a se stabili dacă respectă măsurile impuse sau nu, după ce zeci de controale în toată țara s-au soldat cu amenzi și dosare penale pentru nerespectarea acestor măsuri.

Sancțiuni pentru nerespectarea izolării la domiciliu

Nerespectarea deciziei de izolare voluntară la domiciliu atrage următoarele sancțiuni și contravenții, prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 857/2011, care vizează contravenții la normele privind prevenirea și combaterea bolilor transmisibile și la normele de igienă pentru unitățile sanitare.

Măsuri care se aplică din 15 martie 2020, orele 21.00

Instituirea izolării la domiciliu (în locația declarată la intrarea în țară), pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri.

Aprobarea măsurii rămânerii la locul de izolare și apelare a numărului unic de urgență 112, pentru persoanele izolate la domiciliu în situația în care, în timpul celor 14 zile, dezvoltă simptomatologie specifică infecției cu coronavirusului SARS-CoV-2, urmând a fi alocat un echipaj al serviciului de ambulanță care se va deplasa la locație și va preleva probe în vederea testării. În funcție de rezultatul testării, starea pacientului și necesarul de îngrijiri medicale, se vor lua măsuri pentru rămânerea în izolare la domiciliu, carantinarea sau internarea cazurilor confirmate și aplciarea tratamentului specific.

Extinderea măsurii carantinării pentru toți cei care sosesc în țară din zonele carantinate, actualizate de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență și care se regăsesc pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Sursa foto: aici

Leave a Reply

Your email address will not be published.